Cyprus Theatre Organisation

Σάββας Σάββα

Σπουδές: Πιάνο, αρμονία και αντίστιξη, Ελληνικό Ωδείο Λευκωσίας. Ενοργάνωση και ενορχήστρωση, Ελληνικό Ωδείο Αθηνών. Δίπλωμα σύνθεσης και μουσικολογίας, Κρατικό Κονσερβατόριο Τσαϊκόφσκι της Μόσχας (κρατική υποτροφία και βραβεία σε διαγωνισμούς ελεύθερου αυτοσχεδιασμού πιάνου).

Πραγματοποίησε πολλές συναυλίες στην Κύπρο και το εξωτερικό (π.χ. Μεξικό, Αυστραλία, Ιταλία, Ισπανία, Ρωσία, Βρετανία, Ελλάδα, Γερμανία, Αυστρία, Κίνα). Αντιπροσώπευσε την Κύπρο σε δύο Μπιενάλε Νέων στην Μπολόνια (Ιταλίας) και Βαρκελώνη (Ισπανίας), αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές. Έγραψε μουσική για όλα τα είδη και φόρμες, για μεγάλο αριθμό ταινιών, ντοκιμαντέρ και πλήθος θεατρικών έργων, ενώ το κλασικό του ρεπερτόριο είναι ανεξάντλητο.

Τα έργα του περιλαμβάνουν συμφωνίες (7), κονσέρτα για πιάνο (3), βιολί, τσέλο, κλαρίνο, φλάουτο, έργα για σόλο πιάνο, μουσική δωματίου, μπαλέτα (2), όπερα και πληθώρα άλλων έργων. Έργα του έχουν εκτελεστεί από πολλές ορχήστρες και σύνολα στον κόσμο (Ακαδημαϊκή Ορχήστρα Μόσχας, Φιλαρμονική Ορχήστρα Αγίας Πετρούπολης, Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, Ορχήστρα Εθνικής Ραδιοφωνίας Βουκουρεστίου, Jenaer Philarmonie, Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα Ραδιοφωνίας Σόφιας, Duke University Symphony Orchestra, Tρίο Αθηνών, Ευρωπαϊκή Καμεράτα, Oldenia Filarmonia, Χορωδία και Ορχήστρα Στοκχόλμης.

Συνεργάστηκε με πολλούς καλλιτέχνες και συνθέτες παγκόσμια. Τιμήθηκε με το 1ο Βραβείο από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου για τη μουσική του στο έργο «Μικρές τραγωδίες» του Αλεξάντερ Πούσκιν. Εντάχθηκε, τον Οκτώβριο του 2005, από τη Steinway & Sons στη διάσημη λίστα των Steinway Artists, με τους κορυφαίους καλλιτέχνες στον κόσμο. Πρόεδρος του Κ. Κ. Συνθετών, από το 2012.

Συμμετοχές στον ΘΟΚ